LPG - czy założyłbyś jeszcze raz?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Maicroft
    Moderator
    S_OCP MemberModeratoRS
    • 2004
    • 25757
    • Audi

dźwigu, Ale to porownanie, ze tak powiem jest z d..y - jak mozna porownac TDI 130KM do silnika 1.6 o mocy 100KM. To drugie nie jedzie, moze do 100 jedzie, ale elastycznosc z racji malego momentu jest marna.

Czekam na testy TSI po 100kkm :twisted:
    Spritmonitor.de

Komentarz

• Mihau
      RS
      • 2009
      • 7461
      • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Maicroft, a w ogóle jeździ jakieś TSI na el pi dżi? :roll:
      O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• Maicroft
        Moderator
        S_OCP MemberModeratoRS
        • 2004
        • 25757
        • Audi

Instalacje są, na forum czasem przewija sie ktoś kto twierdzi, że to ma - ale to by bylo na tyle, żadnych statystyk spalania, wrażeń z eksploatacji czy raportu awaryjności i ogólnie kosztów związanych z jazdą takim wynalazkiem.
        Spritmonitor.de

Komentarz

• blackrs
          RS
          • 2008
          • 4829
          • Superb II combi (3T5)
          • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

u nas w białym stag ma golfa 6 1.4 tsi i własnie są na ukończeniu testow być moze już skonczyli
          BYŁA o1 rs
          BYŁA o2 1.6
          JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG

Komentarz

• dźwigu
            Classic
            • 2011
            • 3

nie bardzo mialem zamiar porownywać silnik 1.6 mpi +LPG do 1.9 TDI 130 KONI. Raczej miałem zamiar wyrazić opinię o kulturze pracy diesla vs kultura pracy benzyna. Oczywiście że osiagi są nie porównywalne na korzyść TDI, nie przecze, napisalem że cudny moment obrotowy, super wrażenie z jazdy i prędkości... tylko ten klekot, drgania, hałas.
            W benzynie tego nie ma, pracuje cicho, żadnych drgań - aż miło, dlatego po passacie w dieslu wrociłem do benzyniaka. Wcześniej była felicja 1.6 mpi, potem Octavia I 1.6 mpi, teraz OII z tym samym silnikiem, może nie demony prędkości, ale eksploatacja w rozsądnych pieniądzach, trwalość i niezawodność tych jednostek nie do podważenia.

Komentarz

• sew1981
              Moderator
              S_OCP MemberModeratoRS
              • 2009
              • 10986
              • Fiat

dźwigu, no jak brak klekotania jest u Ciebie podstawą to ok, zgadzam się z Twoją opinią. Aczkolwiek mnie by szlag trafiał jak jechałbym na autostradzie 140-150 i bym patrzył na obrotomierz i słuchał "sokowirówki". I śmiem twierdzić, że w passacie awx (jeśli nie jest zajechany i dobity) powinno być ciszej przy prędkościach powyżej 100 niż w Octavi 1.6 mpi. Passat jest lepiej wyciszony niż Octavia. Wiem coś o tym, bo miałem Octavie i mam Superba I awx, który technologicznie bazuje na b5. Zresztą b5 też miałem.

a jak chcesz mieć bardzo ciche autko , to najlepiej kupić coś v6 lub v8 z lpg. Tam dopiero jest cisza, i obroty nie są kosmiczne kiedy się jedzie szybciej

Komentarz

• rkb
                RS
                • 2008
                • 2152
                • Rapid Spaceback (NH1)
                • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Wczoraj przysluchalem sie pracy 1.8 TSI, cichcszy od 1.6 Nad gazem pomysle w przyszłym roku, w tym zrobilem 13 tys i wg. moich wyliczen jakos srednio mi sie to oplaca nawet przy obecnej cenie PB
                Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• Maicroft
                  Moderator
                  S_OCP MemberModeratoRS
                  • 2004
                  • 25757
                  • Audi

Jakie macie doświadczenia z regeneracją parowników (chodzi o wymianę tych wszystkich uszczelek).

Zakładam ze zestaw kosztuje 50zł, nowy parownik 300zł. Praca własna, więc kosztów nie ma, jako takich :wink:
                  Spritmonitor.de

Komentarz

• blackrs
                    RS
                    • 2008
                    • 4829
                    • Superb II combi (3T5)

Zamieszczone przez rkb
                    Wczoraj przysluchalem sie pracy 1.8 TSI, cichcszy od 1.6 Nad gazem pomysle w przyszłym roku, w tym zrobilem 13 tys i wg. moich wyliczen jakos srednio mi sie to oplaca nawet przy obecnej cenie PB
                    a ja sie nie zastanawiałem nawet i montowalem odrazu bo wlasnie etraz sie zwraca najszybciej. wstawiłem instalacje brc po rabacie od ojca kolegi za 2500 ( normalnie 3100 chcieli). obecnie z moich wyliczen wyszlo ze zwraca sie po 10000 km. 10tys km na benzynie po5 zł = 5000zł 10 tys na gazie po 2.5 = 2500 2500+2500=5000 w sumie zwróci sie szybciej bo benzyna teraz sresnio po 5.10 a gaz tankuje po 2.30-2.40. puki co zaden czek mi sie eni zapalił ani razy nie szarpneło wiec jestem na maxa zadowolony i polecam gazik
                    BYŁA o1 rs
                    BYŁA o2 1.6

Komentarz

• r2_r
                      Drive
                      • 2011
                      • 44

w poprzednim aucie (ford 1.6 zetec) miałem Landi Omegas czyli praktycznie to co teraz "fabrycznie" dealerzy zakładają. Wtryski starej generacji, takie pudełeczko. Zakładałem 8 lat temu przy przebiegu 90tys, zrobiłem na tym jakieś 150tys. Dla mnie była to instalacja "bezobsługowa", tylko wspomniane wtryski trzeba było po bodajze 100tys zregenerować, bo auto gasło na luzie. Jedynym problemem ponoć związanym z gazem była konieczność corocznego czyszczenia zaworu wolnych obrotów, bo się jakimś takim syfem zaklejał i silnik wchodził na 4tys obrotów i tak zostawał, ale w fordach ten zawór to i tak "standard". A tak w ogóle "turek" to już 4 auto z gazem.

Komentarz

• Jaroslav92525
                        Rider
                        • 2009
                        • 365
                        • Octavia II (1Z3)
                        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Witam,
                        ja bez wątpienia założyłbym jeszcze raz ale najlepiej samemu dbać o instalację: odkąd SAMEMU (a to będzie z 8 miesięcy temu) zabrałem się za instalację LPG (chociaż auto jeszcze na gwarancji)... ZERO problemów. Spalanie (jazda tylko w Łodzi) to 10-10.5 litra LPG/100km - ale to max. Moje całkowite inwestycje to zakup interfejsu LPG ( za jakieś 40-50 zł - nie pamiętam no i laptop). Soft w necie... No i co NAJWAŻNIEJSZE to wiedza m.in. z tego forum. A najlepsze jest to że stosując zwykłą AUTOKALIBRACJĘ mam super zestrojoną furę - jeszcze nie udało mi się znaleźć takich "miejsc" na mapie w których chwilowe zużycie noPb i LPG różniłoby się ( a "ciąłem" np. 150-160 km/godz z 4 stukilowcami na pokładzie..). Takie sprawdzenie poprawności zestrojenia instalacji LPG łatwo wykonać np. na wolnych obrotach ( i nie tylko). Jeśli chwilowe wartości spalania które pokazuje KOMPUTER na desce rozdzielczej, bez względu na obroty/obciążenie) różnią się na LPG i noPB (włączyć przełącznik) to lepiej zmieńcie gazownika. Ja tak miałem i dlatego robię to sam..... Zaletą posiadania instalacji są oczywiście duże oszczędności: moje auto "stołuje się" na Bliskiej a tam litr LPG kosztuje aktualnie (razem z kartą BiznesTank która można uzyskać dzięki naszemu forum) 2.37 zł/litr, oznacza to wydatek ok. 24 zł za 100 km przejechanych w mieście.. Disel żeby był alternatywą musiałby w warunkach miejskich spalać ok. 5 litrów ON/100 km.. Ale to jest znana sprawa i uważam że nie potrzeba rozwijać dalej wątku ekonomicznego...
                        Pozdrawiam,
                        Jaroslav92525

-----------------------
                        VAG ECONOMY czyli Skoda 1.6 MPI z LPG :-)

Komentarz

• rkb
                          RS
                          • 2008
                          • 2152
                          • Rapid Spaceback (NH1)
                          • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Zamieszczone przez blackrs
                          Zamieszczone przez rkb
                          a ja sie nie zastanawiałem nawet i montowalem odrazu bo wlasnie etraz sie zwraca najszybciej. wstawiłem instalacje brc po rabacie od ojca kolegi za 2500 ( normalnie 3100 chcieli). obecnie z moich wyliczen wyszlo ze zwraca sie po 10000 km. 10tys km na benzynie po5 zł = 5000zł 10 tys na gazie po 2.5 = 2500 2500+2500=5000 w sumie zwróci sie szybciej bo benzyna teraz sresnio po 5.10 a gaz tankuje po 2.30-2.40. puki co zaden czek mi sie eni zapalił ani razy nie szarpneło wiec jestem na maxa zadowolony i polecam gazik
                          Nie policzyles paru rzeczy:
                          PB zmiana oleju co 30 tys, gaz co 15, przeglady tez co rok a teraz mam co 2. (zamierzam robic auto caly czas w aso - przeglady gazu u gazownika). No i w zime benzyny bedzie palic wiecej. I tak wychodzi taniej ale poczekam do konca gwarancji, moze mi sie cos rozjasni.

Z ASO nie zrezygnuje bo w Toruniu po prostu to najlepszy warsztat, przykładaja sie do roboty i sprawdzaja wszystko dokładnie, kto był ten wie. Wole zaplacic troche wiecej niz pozniej sie wku*@#$ na spieprzoną robote.

Komentarz

• Maicroft
                            Moderator
                            S_OCP MemberModeratoRS
                            • 2004
                            • 25757
                            • Audi

No wlasnie, tej benzyny musi palic, chyba ze ktos przestawi soft ze przelacza sie na gaz kiedy woda ma 20'C, a wiec w lecie praktycznie po starcie.
                            Spritmonitor.de

Komentarz

• blackrs
                              RS
                              • 2008
                              • 4829
                              • Superb II combi (3T5)

Zamieszczone przez rkb
                              Nie policzyles paru rzeczy:
                              PB zmiana oleju co 30 tys, gaz co 15, przeglady tez co rok a teraz mam co 2. (zamierzam robic auto caly czas w aso - przeglady gazu u gazownika). No i w zime benzyny bedzie palic wiecej. I tak wychodzi taniej ale poczekam do konca gwarancji, moze mi sie cos rozjasni.

Z ASO nie zrezygnuje bo w Toruniu po prostu to najlepszy warsztat, przykładaja sie do roboty i sprawdzaja wszystko dokładnie, kto był ten wie. Wole zaplacic troche wiecej niz pozniej sie wku*@#$ na spieprzoną robote.
                              ja przeglądy i tak robie co 15 a casami nawet mniej. mój mechanik mówi że jak chce mieć auto sprawne na długie lata to silnik musi miec co jakis czas nowa oliwę. u mnie te 15 tys co rok i tak wychodzi wiec raz na rok robie przegląd (filtry olej świece) do tego przegląd u gazownika ok 100 no i badania 150. ale i tak moim zdaniem sie opłaca. jako że mam garaż ogrzewany to u mnie nawet w zimę w miare szybko powinien się nagrzewac i przełączać na gaz
                              BYŁA o1 rs
                              BYŁA o2 1.6

Komentarz

• t271828
                                Elegance
                                • 2008
                                • 928

Zamieszczone przez rkb

Nawet jesli nie zamontujesz instalacji, to lepiej zmieniac olej co 15 tys. IMO,
                                przy okazji przyspieszone zuzycie oleju w czasie jazdy "na gazie" to jakis wymysl nie potwierdzony zadnymi dowodami.

Ja mam za soba pierwszy przeglad juz po gwarancji u znajomego mechanika:

olej 100 zl w Auchan (elf 5w40)
                                filtry Mann (powietrza oleju kabinowy) 80 zl - w internecie
                                wymiana filtrow: kabinowego i powietrza samodzielnie
                                wymiana oleju i sprawdzenie podstawowych elementow samochodu 30 zl

pamietajac ile placilem za przeglady w ASO moja noga juz tam nie postanie

BTW w ASO na porzadku dziennym byly takie sytuacje, ze samochod zawozilem rano, mial byc do odbioru ok. 13-tej, przyjezdzalem tam ,czekalem jak jelen a samochod byl o 15:30 (i caly dzien mialem z glowy)

Komentarz

• x_cite
                                  L&K
                                  • 2011
                                  • 1478
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Wiecie ile kosztuje LPG na Słowacji?? to już Wam piszę....0,68 Euro czyli plus minus 2,84 zł a PB 95 około 1,45 euro - drogo jak cholera. Jak tylko weszło to wiele cen poszło zdecydowanie do góry.

Komentarz

• KonKor
                                    Drive
                                    • 2008
                                    • 90

Zamieszczone przez x_cite
                                    Wiecie ile kosztuje LPG na Słowacji?? to już Wam piszę....0,68 Euro czyli plus minus 2,84 zł a PB 95 około 1,45 euro - drogo jak cholera. Jak tylko weszło to wiele cen poszło zdecydowanie do góry.
                                    to nie tak drogo jeszcze. ja tankowałem tego lata po 0,78 Euro. Nie pamiętam czy to było we Włoszech czy u Niemców. PB95 na tej stacji powyżej 1,60 Euro... ogólnie to tylko raz zatankowałem gaz poniżej 0,70 Euro - we Włoszech gdzieś z dala od wielkiej cywilizacji :wink:

Jeśli chodzi o dostępność gazu w tamtych rejonach to polecam zabrać ze zobą cały bak polskiej PB95. Przyda się na szukanie gazu :lol:

Komentarz

• shok
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 2070
                                      • Octavia I (1U2)
                                      • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez Maicroft
                                      Jakie macie doświadczenia z regeneracją parowników (chodzi o wymianę tych wszystkich uszczelek).

Zakładam ze zestaw kosztuje 50zł, nowy parownik 300zł. Praca własna, więc kosztów nie ma, jako takich :wink:
                                      kiedyś dawno temu oddałem do regeneracji i było to wywalenie kasy w błoto. Kupiłem nowy parownik.
                                      Ale to było z 15 lat temu i robili to niby fachowcy 8)

Komentarz

• Johnny_B
                                        Rider
                                        • 2008
                                        • 372

Zamieszczone przez Maicroft

mam reduktor IG1 wiec regeneracja czeka mnie przy 200kkm przebiegu dopiero :diabelski_usmiech

BTW
                                        Przejechane juz 118kkm na LR i zero problemów

Komentarz

• rkb
                                          RS
                                          • 2008
                                          • 2152
                                          • Rapid Spaceback (NH1)
                                          • CYVB 1.2 TSI 110 KM

OK - czas odgrzać kotleta
                                          szkoda mozesz juz chyba napisac jak na tym zestawie furka sie sprawuje bo juz przymierzam sie do montowania identycznego zestawu, ciekawe o ile zmienila sie cena...

Komentarz

• szkoda
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2005
                                            • 22543

rkb, sorry, nie było mnie na forum dłuższy czas...

Staremu pykło 20kkm na gazie...i co tu właściwie można powiedzieć, fura jeździ do przodu i do tyłu, nie wnikając w szczegóły pali 10L/100.
                                            nic nie śmierdzi nic nie pierdzi...
                                            wszystko gra jak na razie

co do samego montażu to jeden z przewodów był jakoś niespecjalnie poprowadzony i przycierał i to chyba tyle...
                                            saport techniczny baj DGW
                                            była BKD+DSG '05 120kkm
                                            była BXE '08 190kkm
                                            no i nie ma :-)

Komentarz

• rkb
                                              RS
                                              • 2008
                                              • 2152
                                              • Rapid Spaceback (NH1)
                                              • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Zapadla decyzja, zakładam gaz. Przy tych cenach opłaca mi sie nawet przy moich skromnych przebiegach 12kkm rocznie. Teraz mam kilka pytań żeby nie być mądrym po szkodzie. Oddaje auto na przegląd, zmieniam cykl na 15 kkm i zalewam inne oleum. Później odstawiam auto do gazownika.

- jaki olej najlepszy (5w40?)
                                              - czy juz przy przegladzie dać na wymiane świeczki i filtry pod gaz? Jeśli tak to jakie kupic?

Auto ma 2 lata, wiec nie wiem czy jest sens świece wywalać.

Wszystkie inne sugestie mile widziane

Komentarz

• Northeusz
                                                RS
                                                • 2010
                                                • 1677
                                                • Octavia I (1U2)
                                                • AUM 1.8 20VT 150 KM

Zamieszczone przez rkb
                                                Zapadla decyzja, zakładam gaz. Przy tych cenach opłaca mi sie nawet przy moich skromnych przebiegach 12kkm rocznie. Teraz mam kilka pytań żeby nie być mądrym po szkodzie. Oddaje auto na przegląd, zmieniam cykl na 15 kkm i zalewam inne oleum. Później odstawiam auto do gazownika.

- jaki olej najlepszy (5w40?)
                                                - czy juz przy przegladzie dać na wymiane świeczki i filtry pod gaz? Jeśli tak to jakie kupic?

Auto ma 2 lata, wiec nie wiem czy jest sens świece wywalać.

Wszystkie inne sugestie mile widziane
                                                Filtry powymieniaj razem z olejem, koszt nie jest wielki . Co do samych filtrów to wybór jest duży i ciężko wskazać chyba te lepsze i zdecydowanie niepolecane i gorsze - ilu użytkowników tyle opinii. Świec nie zmieniaj, bo masz praktycznie nowe, a jak już będziesz musiał zmienić to kup takie jakie są przewidziane do Twojego silnika, żadne tam ulepszone, udziwnione, czy jakieś specjały pod LPG. Co do oleju to ja w cyklu 15kkm stosuję 5W30. Jaką instalację zakładasz?
                                                Pozdrawiam
                                                Northeusz

Komentarz

• Rosomak
                                                  L&K
                                                  • 2011
                                                  • 1365
                                                  • Octavia II (1Z3)
                                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Northeusz
                                                  kup takie jakie są przewidziane do Twojego silnika, żadne tam ulepszone, udziwnione, czy jakieś specjały pod LPG
                                                  Dokładnie. Stosuj te fabryczne i będzie O.K.!
                                                  Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień:
                                                  http://dadrl.pl/bin/KosztySwiatelMijania.zip
                                                  Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...

Komentarz

• rkb
                                                    RS
                                                    • 2008
                                                    • 2152
                                                    • Rapid Spaceback (NH1)
                                                    • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Ok, czyli rozumiem przy przegladzie nie wydziwiac, wymienic na to co daje fabryka, lac oleum na 15kkm i mozna odstawic na montaż - zakladac bede to co szkoda, czyli staga - w tym samym miejscu

Komentarz

Pracuję...